Wildernesse Restaurant

Location: Kent UK
Client: Pegasus Life
Design Team: Morris and Company London UK

The new Wildernesse Restaurant pavilion scheme forms the social heart of Pegasus Life’s Wildernesse Estate retirement community at Sevenoaks in Kent. It is a contemporary counterpoint to the Grade II-listed country estate.

Built from timber and with a dramatic sequence of vaulted ceilings, the restaurant offers a new shared dining space and gathering point for the estate and wider community.

The light-filled internal spaces are accentuated by a central elevated lantern and richness of finishes that aim to reinstate an earlier pavilion typology to the estate. The restaurant is designed to be free-standing, lightweight and elegant, acting on cues that the main estate building evokes. Offsite production of the timber superstructure enabled a rigid and precise 4 x 4m structural grid of arched bays and columns that are exposed internally, providing a striking backdrop. This primary grid is wrapped in a stained timber layer, which is then further dressed in an outer delicate and intricate metal skin, nodding to the windows of the main estate building.

All of the building elements are connected to the landscape with flush thresholds and large expanses of windows, which encourage a sense of a shared place.

Joe Morris, founding director, Morris+Company
(Copy extracted from architectsjournal.co.uk)

 

AWARDS

Civic Trust Awards
2019 Goldsmith Awards for Universal Design – Finalist
2019 Wood Awards – Commended
2019 RIBA regional awards – Shortlisted

 

 

Product supplied: American White Oak Universal lever
supplied for the large timber window shutters.

 

Wildernesse Restaurant in Kent by Morris+Company >
Woodwork Awards Website – Commercial & Leisure Highly Commended 2019 >